Ah Bir de Konuşsa Her Şey Çözülecek!
Ah Bir de Konuşsa Her Şey Çözülecek!

Ah Bir de Konuşsa Her Şey Çözülecek!

Tarih : 07.09.2023

Sevgili veliler, konuşmada zorluk yaşayan miniklerimiz için böyle düşünüyorsunuz değil mi? Ya da bir davranış problemi ile karşılaştığınızda, hocam konuşmuyor ondan böyle yapıyor diyorsunuz, sık karşılaşıyorum. Bunu sık sık dile getiriyorsunuz, çocuklarımız konuşunca her şey düzelecek tüm davranış problemleri, eksik ya da geri olan her şey normalleşecek diye düşünüyorsunuz değil mi? Ancak konuşma becerisi öyle düşünüldüğü kadar sihirli değnek etkisi göstermeyebilmektedir. Ne demek sihirli değnek etkisi? Konuşma bozukluğu olan çocuklar psikolojik ve duygusal açıdan ciddi zorluklar yaşayabilmektedirler. Bu zorlukların en başında kendilerini ifade edememek ve anlaşılmamak konusu vardır. Bu durum çocukta yoğun öfke, üzüntü gibi duygulara ve karakter gelişimi olarak da içe kapanmaya ya da çok inatçı, öfkeli karakterler oluşturmasına sebep olabilmektedir.

Konuşma bozuklukları neden oluşur, önce bunu konuşmak önemli olabilir. Sözel iletişim esnasında kişide meydana gelen bazı problemler nedeniyle konuşma seslerini düzgün veya akıcı telaffuz edememektir. Bu problemler; konuşurken takılma, yavaş, kısık sesli, kekeleyerek veya hızlı konuşma, sert yüz kasları, ağızdan salya akması, kelimelere zor erişme ve sesle ilgili kasların aniden kasılmasıdır. Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır. 

Konuşma bozukluğu çocukluk döneminde başlamaktadır. Konuşma çağına gelen ve henüz bu gelişimi tamamlayamayan çocuklarda birtakım rahatsızlıklara bağlı dil ve konuşma bozuklukları meydana gelir. Bazen genetik, psikolojik ve anatomik faktörler alıcı dilin gelişmemesine neden olabilir. 

Dil ve konuşma bozukluğu deyince çocukluk çağında en sık, kekemelik ve artikülasyon (kapı yerine tapı deme gibi) bozuklukları görülmektedir. Bunların dışında 3 yaşında ama tek kelimeler kullanan ya da hiç konuşmayan çocuklar da söz konusu. Gecikmiş konuşma veya gecikmiş dil diye adlandırılan bu gruptaki çocukların dikkatlice değerlendirilmesi gerekir.

Konuşma bozuklukları deneyimlenmesi ve sonuçları bakımından rahatsız edici ve zorlayıcı bir zorlantıdır. Bireyin mental durumunu önemli ölçüde etkileyebilmektedir. Ancak sadece konuşamama zorlantısı sorun veya eksiklere sebep olmayabilir, konuşma becerisi kazanınca davranış problemleri ve öfke halleri devamlılık gösterebilir. Bu durumda bir çocuk psikoloğu ya da psikiyatri uzmanına danışılmalıdır.

Uzman Klinik Psikolog Nilay E. DİRİSAĞLIK

Kaynakça:

Anadolu Sağlık, 2016, 4 Ocak. Konuşma Bozukluğu. https://www.anadolusaglik.org/blog/konusma-bozuklugu#:~:text=Konu%C5%9Fma%20bozuklu%C4%9Funun%20bir%C3%A7ok%20sebebi%20olabilir,ve%20antidepresan%20ila%C3%A7lar%20yer%20almaktad%C4%B1r. 

Eğitim Çocuğu Sevmekle Başlar. M. Kemal Atatürk